Зоран Заев: Общото минало с България е основа за по-добър живот

03/09/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 8

 По повод третата годишнина от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България, подписан в Скопие на 1 август 2017 г. от тогавашния премиер Зоран Заев и българския премиер Бойко Борисов, във Фейсбук профила си лидерът на СДСМ Заев написа: 

 „На този ден преди три години имахме честта заедно с премиера на България Бойко Борисов да отдадем почит на илинденците от Крушево и АСНОМ, на святото място пред гроба на Гоце Делчев в Скопие и да подпишем Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Показахме политическа воля за напредък, за решаване на открити въпроси и направихме историческа крачка напред. Създадохме модел, с който поставихме общото минало като основа за по-добро бъдеще и по-добър живот на нашите граждани“, написа Заев. 

 Лидерът на СДСМ добавя, че перспективите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по-късно и на Договора от Преспа с Гърция са донесли на страната членството в НАТО, отварянето на процеса на преговори за членство в ЕС, но и съпредседателството на Берлинския процес тази година, с което за първи път страна извън ЕС заема лидерска позиция в тази регионална програма на ЕС за Западните Балкани.

 „Този успех се превърна във вдъхновение и модел за сътрудничество за региона и извън него, а македонският народ и всички граждани на Северна Македония утвърдиха вярата си в най-близките си съюзници по европейския и прогресивен път към едно по-добро бъдеще. Чрез това споразумение заедно решихме да попречим на злонамерената пропаганда, да се противопоставим на речта на омразата и да победим национализма“, каза Заев. 

 Лидерът на СДСМ посочи, че рамката на бъдещето на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество води правителствата на двете държави по пътя на безрезервна ангажираност за постигане на перспективите за развитие и напредък на отношенията между Република Северна Македония и Република България и за добруването на техните народи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024