Щедра българска помощ за гимназията в Босилеград

02/09/2020


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 8

Тази година общо 186 ученици ще посещават гимназията в Босилеград, Западните български покрайнини. Това е единственото средно учебно заведение в града, където живеят преобладаващо етнически българи. 

Преди 6–7 години в училището беше разкрита специализирана паралелка за разширено изучаване на български език. Всяка нова учебна година в нея се записват около 10 – 12 ученици, които постъпват в 9-и клас. За предстоящата учебна година броят им е 11, но тенденцията е след година класът да намалее, заради демографската криза, засягаща и района на Босилеград. Това сподели в ефира на БНР директорът на гимназията Владимир Григоров. 

 По думите му помощта на България към ръководеното от него учебно заведение не секва. „В момента дори реализираме проект с Република България за подмяна на дограмата, който се нарича „Европейска гимназия“ и е на стойност 53 хиляди евро“, похвали се Григоров. 

Благодарни сме на фондация „Българска памет“, която ни обезпечи миналата година с достъп до платформата „Уча се“. Надявам се и тази година да я използваме. Част от обучението отново ще е направено дистанционно. В босилеградското училище обучението е изцяло на български език, но в специализираните български паралелки на майчиния език са посветени по 4 часа седмично, докато в т.нар. сръбски паралелки, същото време е отделено за изучаване на сръбския. Тази година в 9-и клас на гимназията са записани общо 47 ученика – 36 с обучение на сръбски и останалите 11 – в паралелката с български език. 

„Над 90% от завършилите гимназията в Босилеград и тази година са се записали в различни висши училища в България, това е може би най-големият интерес, който кара децата да учат български в училище“, посочи Григоров и допълни, че желанието идва от факта, че мнозинството, след завършването на гимназията, се записват в университети в България.

Николай Иванов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024