Зоран Заев: Има решение за Гоце Делчев, от което и двете страни ще излязат победителки

30/09/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 8

„Първата ми официална визита като премиер на новото правителство очаквам да бъде в България и там да се срещна с премиера Бойко Борисов. На тази среща ще обсъдим темата за Гоце Делчев.“ Това каза македонският премиер Зоран Заев в Скопие.

 „Очаквам, не по-късно от 10 ноември да има среща. Разбира се, че аз искам да посетя България и това да бъде моята първа официална визита като министър-председател на новия кабинет. Ние наистина имаме въпроси за решаване и по-точно Гоце Делчев като историческа личност. На 10–11 ноември ще се състои среща на върха в София, част от Берлинския процес, на която България е домакин. 

Тези дни очаквам обратна информация от България, за да може да поговорим за подготовката на Берлинския процес и за този открит въпрос“, каза още Зоран Заев. Според премиера на Република Северна Македония е добре, че Съвместната историческа комисия работи върху намирането на общо решение и той очаква да има предложения за разрешаване на този проблем. „Нашето желание е да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос. Да се подготвим и да имаме отлична организация на Берлинския процес въпреки Ковид-19 и в края на тази година да се осъществи първата междуправителствена конференция“. Става дума за среща между Европейската комисия и правителството на Република Северна Македония, с която започва преговорният процес за членство.

 На въпроса какъв е Гоце Делчев – българин или македонец, Зоран Заев отговори: „Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, но и пред неговия гроб в Скопие. Това са действителността и фактите“, каза още той. Заев смята, че „историческите личности трябва да бъдат основа за изграждане на по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави и двата народа“. 

Според него „не е добре, както за европейското бъдеще на Балканите, така и за цяла Югоизточна Европа, историческите моменти да се замитат под килима“. „Именно заради това имаме Договор за приятелство и сътрудничество, за да може в бъдеще да решаваме тези въпроси, които ни обединяват, които ще припомнят нашата обща история, което е било нещо свято за гражданите, живели в края на XIX и началото на ХХ в., когато революционерите са се борили за социални права, за свобода… Вярвам, че чрез поредица от решения ще имаме сътрудничество и още по-голямо приятелство и така ще има динамика в европейското бъдеще“, каза още Зоран Заев. 

В началото на месеца Зоран Заев заяви: „Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока“, заяви премиерът на Зоран Заев. Наскоро Зоран Заев посети Гърция. Това беше неговата първа визита като премиер в чужда държава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024