За Украйна Кирил и Методий са "велики български просветители"

02/10/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, кн. 9л 

„Българските просветители Кирил и Методий донесоха кирилицата у нас и в тази част на Европа“, обяви украинският външен министър 

„Великите български просветители Кирил и Методий донесоха кирилицата у нас и в тази част на Европа“, обяви в Киев външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. По време на срещата му с българския дипломат № 1 Екатерина Захариева той увери, че въпросът с откриването на българско средно училище в Харков вече е на финалната права. 

 „Българите в Украйна са част от националното богатство на моята страна. Разбрахме се да разрешим заедно в конструктивен дух всички въпроси за преподаването на български език“, подчерта Кулеба. 

 „Важен мост за дълготрайните и приятелски отношения между страните ни са над 200-те хиляди етнически българи – една от най-големите български исторически диаспори зад граница. В тази връзка изразих благодарности пред г-н Кулеба и споделих, че оценяваме високо приетото през юли т.г. постановление на Върховната Рада на Украйна за създаване на нови райони, чрез което населеният предимно с българи Болградски район бе окрупнен и запазен като самостоятелна териториална единица с център град Болград“, каза от своя страна министър Захариева.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024