Представят книга и документален филм за войводата Стоян Мълчанков

05/10/2020

Утре, 6 октомври (вторник), от 19.00 ч. в Централния военен клуб – София ще се състои представяне на книгата и документалния филм „Премълчаното за войводата Мълчанков“, дело на Николай Борисов и Ивайло Шопски. Това съобщиха от пресслужбата на ВМРО.  

Поводът е 100-годишнината от кончината на войводата. Тази година се реализираха редица инициативи за популяризиране на неговия живот и дело – филм, книга песен, календари, паметни плочи. Припомняме, че преди седмици на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково) се проведе тържествена церемония за отбелязване на годишнината от смъртта му. Открит бе и паметник на неврокопския войвода гр. Гоце Делчев. 

 Кой е Стоян Мълчанков? Роден е в неврокопското село Скребатно. По време на ученето си в Солунската гимназия се включва в редовете на ВМОРО. Участник и войвода на чета в Илинденско-Преображенското въстание. На два пъти арестуван и осъждан на смърт, след което освобождаван. Учител, общественик и културен деец, баща на шест деца. По време на Балканската война е войвода на чета. Народен представител в 18-ото и 19-ото Обикновено народно събрание. Близък приятел с Пейо Яворов. По инициатива на Мълчанков се изгражда теснолинейката Саранбей (Септември) - Добринище, като идеята е била тя да стигне до Неврокоп. Стоян Мълчанков е убит на 22 април 1920 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024