Аржентина почете "ловеца на мечти" Марио Нестороф

06/10/2020


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, кн. 4.

През септември 2020 г. се навършиха 40 години от кончината на Марио Нестороф (Mario Nestoroff, 1936–1980), най-стойностният творец в историята на българската емиграция в далечната латиноамериканска страна. 

Поетът е роден в семейството на български преселници в северната провинция Чако, където е най-старата и най-голяма наша общност. Още твърде млад, той е оценен от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес на престижен литературен конкурс, в който печели първа награда с поемата си „Песен за Чако“. 

За съжаление, отива си от този свят едва навършил 44 години. Приживе не издава книга и е малко известен със стиховете си. Но след смъртта му неговата поезия е оценена високо и заема достойно място в културата на Аржентина. За настоящата годишнина паметта на Марио Нестороф беше уважена подобаващо от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. 

Създадената от нея наскоро интернет телевизия „Лос Булгарос ТВ“ му посвети специална емисия. В предаването бяха излъчени откъси от документалния филм „Сърце като птица“ (2016), дело на Асоциацията – едно повествование за жизнения път на „певеца от Чако“, както още приживе е бил наречен поетът.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024