МНИ отбеляза 105 годишнината от гибелта на Христо Чернопеев

06/11/2020

На 6 ноември 2020 г. заместник-председателят на Македонския научен институт доц. Наум Кайчев и научният секретар Владимир Митов посетиха село Дерманци (Ловешка област) за да вземат участие в поклонението пред паметта на войводата на ВМОРО Христо Чернопеев. Събитието беше организирано от кметството в Дерманци и администрацията на община Луковит. 

Встъпителни приветствени думи отправи домакинът на събитието –кметът на село Дерманци г-жа Галина Спасова. Тя подчерта, че селището винаги е тачило паметта на своя именит син, включително и чрез представителния паметник за него, издигнат през 1985 г. След нея слово произнесе Красимир Богданов, депутат от ВМРО и ПГ „Обединени патриоти“. 

Той заяви пред присъстващите, че Македония за Чернопеев е кауза, за която се е борил до смъртта си. Не пропусна да отбележи и поругаването на гроба и костите на войводата в църквата в град Щип в днешна Република Северна Македония. 

Реч за живота и делото на Хр. Чернопеев произнесе доц. Наум Кайчев. Той акцентира върху това, че Дерманци е дало на България герой като Христо Чернопеев, който до последния си дъх се бори за свободата на Македония и обединението на българския народ. Той се е оформил като личност в Северна България – в Плевен и Белоградчик, където е привлечен за македоно-одринското дело от Борис Сарафов. 

Чернопеев навлиза във вътрешността на Македония през 1899 г., няколко месеца в главния град на областта Солун под прякото ръководство на ЦК на Вътрешната организация извършва тайно военно обучение на млади солунски българи, после последователно ръководи чети в Кукушко, Горноджумайско, Малешевско и Струмишко и става ръководител на Струмишки революционен окръг. 

През 1910 г. е сред възстановителите на ВМОРО Доц. Кайчев подчерта, че Христо Чернопеев е бил избран за

депутат на Царство България от Струмица, като при влизането на България в Първата световна война напуска парламентарните банки, за да продължи своята мисия – свободата на българите в Македония. 

С чин капитан командва рота от българската армия и на 6 ноември 1915 г. е убит в битка с френски части при Криволак, Неготинско. Възпоменанието за Чернопеев завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника в родното му село Дерманци.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024