Българи от Албания обвиниха Заев в некоректно отношение към историческите факти

09/11/2020

Българи от Албания отново възроптаха срещу целенасоченото изопачаване на историческите факти от страна на някои кръгове в Скопие. Този път повод за реакцията на група албански българи стана изказване на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, в което той обявява музея в преспанското село Глобочени като "наследство на всички македонци". Нашите сънародници не крият, че са възмутени от поредната провокация на управляващите в нашата югозападна съседка, които търсят всячески начини да променят историческата истина и да всяват раздор и напрежение сред населението в Мала Преспа. 

"Категорично заявяваме, че публикацията на Зоран Заев, в която обявява музея в с. Глобочени, Преспанско, за наследство на всички "македонци", е некоректен. Ние от Дружество за българо-албанско приятелство искаме да подчертаем, че преди 1945 г. цялото население на с. Глобочени, както и на Преспа, е имало изцяло български характер и се е самоопределяло като българско".

Като доказателство за това те припомнят един документ от не чак толкова далечната 1939 г. Става дума за колективната молба на група български села от Албания до царица Йоана. В нея се посочва:

"Ваше Величество, 

Черни дълги години делят поробените села и градове, откъснати чрез несправедливите тежки договори от майка България и придадени към страни, чиито нрави, характери, обичаи и разбирания в някои случаи (Ромъния, Гърция и др.) мъчно съвпадат с благородната душа на българина. Живяхме под гнета на бившата албанска управа, чиито тормози мъчеха нас поробените сирачета да забравим светостта на своя рожден произход, да приклоним ниско главите си и забрави историята на минали.светли за нас времена, когато гордо и открито носехме името българи. Но доживяваме времето когато колелото на живота пак разгръща за нас нови дни на надежди, дни на спасение. Велика Италия, покровителка на унижените поробени души, зае мястото на бившето полугръцко албанско управление, освободени от тежките вериги, всички ония, които носеха товара на техните долни разбирания - да унищожиш светостта [на] българщината и създадеш от нея друга душа. 

Обръщаме се към Вас, майко на всички българи, към Вас, в чиито жили тече благородната кръв на Краля Император Виктор Емануел III, Ваш баща и покровител на онези българи, останали да живеят под покривите на малка Албания. Вас молиме да ходатайствувате пред светлейшия си отец да ни се даде малкото право да можеме в храмовете божии да слушаме евангелието и свещените книги на езика на нашите деди. Да ни се даде правото в малкото училища, които имаме в селата си, да учим децата си на езика, който са учили нас нашите бащи и деди. Нека в душите на тези малки същества живее светлият лъч на българщината, нека се закорави в тях мисълта, че те са българи и че ще доживеят деня, когато с гордост ще носят пак безнаказано името българи...

"Няма как, продължават нашите сънародници от "Дружество за българо-албанско приятелство", "да се търси каквато и да била “македонска” идентичност сред българите в Албания преди 1945 г. и да се заяви етническа принадлежност на музея. Не бива да се използват некоректни факти за политически цели, особено когато в основата им е намесено финансиране от Европейския съюз!", се казва в заключителните думи на обръщението. 

1 коментара:

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024