Изложба за Тодор Александров в Македонския дом

03/03/2021

Откриване на изложба в Македонския дом, посветена на Тодор Александров по повод 140 години от неговото рождение На 4 март 2021 г. от 11.30 ч. в Македонския дом, на ул. „Пиротска“ 5, ет. 2, Македонски научен институт, Младежки клуб „Даме Груев“ – МНИ и Регионален исторически музей – Благоевград ще представят изложба, посветена на Тодор Александров по повод 140 години от неговото рождение. 

Изложбата, състояща се от 14 табла, включва важни свидетелства от живота и делата на видния революционер като участник и ръководител на българското националноосвободително движение повече от четвърт век. 

В тежките времена след погромите (1903/1913/1918) Т. Александров показва несломим дух, воля и себеотрицание, повеждайки национално потиснатите българи по пътя на борбата за освобождение на Македония от чуждоземните власти. 

Използваните илюстративни материали и документи в изложбата са от Държавна агенция „Архиви“, Българския исторически архив към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, периодични и електронни издания. 

Автори на изложбата: д-р Кирил Алексиев, Николета Войнова и доц. д-р Александър Гребенаров.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024