Все повече жители на Северна Македония стават българи

10/03/2021

ьяяьяья
Всеки работен ден десетки граждани на Северна Македония
 се струпват за български документи пред нашето консулство
в Битоля
Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 2. 

Николай Иванов

Небивал интерес към българските лични документи тресе Северна Македония. Напук на всички опити на „дълбоката държава“ и агентите на чужди държави да влошат отношенията и топлите чувства между хората от двете страни на Деве баир все повече хора в нашата югозападна съседка проявяват интерес към българските лични документи, съгласявайки се официално да обявят, че имат български етнически произход. 

Според неотдавнашно проучване на вестник „Монитор“ през 2020 г. числото на желаещите български паспорти е нараснал близо 2 пъти спрямо данните от предходната година. Разчетите на държавните ведомства сочат, че през миналата година българско гражданство са получили точно 18 446 души, като за сравнение година по-рано техният брой е бил 9314 човека. 

Това е своеобразен пик, като подобни данни се наблюдават само през 2012 г., когато новите българи са над близо 18 700. 

 По традиция най-много желаещи да се сдобият с лична карта у нас идват от Р Северна Македония. Това са повече от половината, или точно 9098 човека. Следващи в класацията са Украйна, Сърбия, Молдова и Албания, където по традиция има големи български диаспори.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024