In memoriam: Атанас Георгиев Кременлиев (1934 - 2021)

26/04/2021

Македонският научен институт 

с прискърбие съобщава, че почина 

АТАНАС ГЕОРГИЕВ КРЕМЕНЛИЕВ 

(07.08.1934 - 24.04.2021) 

Роден и израсъл в китното селце Кашина, Мелнишко, в пазвите на Пирин планина, Ат. Кременлиев от рано излита от свидното си родно гнездо и поема трудния път на живота. Потомък на именития род Кременлиеви, той отдава младежките си години в учение, работи като учител, младежки деятел, а по-късно държавен служител в България и чужбина. 

Като доброволен сътрудник и редовен член на Македонския научен институт в продължение на близо 20 години, той посвети изследвания на благородната и патриотична дейност на учители, революционери, свещеници от Мелнишко, които намериха място в научното списание "Македонски преглед". 

Плод на неговото талантливо и грижливо перо са книгите "Прозрение за Кашина", "Кременлиевият род", "Таско войвода", "Мелник, обагрена с вино легенда", "Из лабиринтите на българското разузнаване" и др. 

Заслуга на Кременлиев е, че като преводач от немски език установи контакти с учени и общественици от Западна Европа; рецензираше немскоезичната литература, в която се даваше обективна оценка по македонския въпрос; даваше публичност на трудовете, които категорично опровергаваха опитите да се създава минало на "македонската националност". 

Ние, членовете на МНИ, високо ценим неговата толерантност, такт и мъдрост. 

Поклон пред паметта на колегата, приятеля и родолюбеца

Погребението ще се извърши на 29.04.2021 (четвъртък) 
от 11 часа на Боянските гробища.

1 коментара:

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024