Ние, в Северна Македония, сме два пъти българи

29/04/2021

Искаме възможност да се запишем като българи на преброяването в Северна Македония

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света"

Николай Иванов

„Ние, в Северна Македония, сме два пъти българи. Веднъж по рождение и втори път – по самосъзнание.“ Това обяви в ефира на Радио „Фокус“ Любчо Георгиевски, председател на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. 

По думите му в днешна Северна Македония, за да си патриот „първо трябва да мразиш българите. Аз бях голям българомразец като дете. Докато един ден не започнеш да си търсиш корените и виждаш, че си българин. След това 2–3 месеца не можеш да спиш. А след това се раждаш още веднъж. Затова ние тук, в Македония, казваме: вие сте веднъж българи, ние тук, в Македония, сме два пъти българи – веднъж по рождение и втори път по самосъзнание“. Сред основните цели на ръководената от него културно-просветна организация е даване на възможност нашите сънародници в страната да се запишат като българи на предстоящото преброяване в Република Северна Македония. 

Той припомни, че досега на листовките е имало отметки за роми, за бошняци, за сърби, но не и за българи. За тях е оставена една-единствена графа – „други“. А през последните години повече от 100 000 жители от неговата държава са получили български лични документи. По думите му все още „върху нас се оказва натиск от държавната доктрина на сърбо-македонизма и се изключва какъвто и да е било плурализъм за етническо самоизразяване на славянското население в нашата държава. Стереотипите против нас все още са в учебниците по история... 

Аз имам три деца. Моите три деца учат в училище как българите са фашисти, как са окупатори, татари. На сградата на училището, в което учи моят син, тази сграда е построена от Българската екзархия, старо българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“, на стените ѝ е надраскано: „Българите са татари и фашисти“. Децата се прибират вкъщи и питат, дали ние сме фашисти. Не е лесно“, изтъква Георгиевски. „Ние искаме българската държава да даде смелост на гражданите в Република Северна Македония, които ще се запишат като българи, да улесни издаването на български документи. Защото не всеки има пари, а и не всеки може да си намери необходимите документи. Защото тук е било страшно. 

Нашите дядовци са горили издадените им от Българската екзархия документи, не са имали нищо. Сменяни са им фамилиите. Сега ще ви дам един пример. Благойша Тодоров, племенник на Методи Шатаров, по документи, в смъртния акт дядо му е записан Тасевски. Момчето си промени фамилията на Шатаров, но не може да го промени в смъртния акт. Не му дават в Македония. И не може да докаже, че е българин. И така нататък, само проблеми“, разказва Георгиевски. Той е обнадежден, че „всеки ден все повече и повече македонци се обявяват за българи. Всеки ден има огромни опашки пред консулската служба в Битоля, десетки и хиляди са, не може да се насмогне. 

Е, сега всичките търсят документи, но никой няма, както казах, документи. Никой няма и пари за това. Търсят се подписи и документи за произход от 1905 г., а аз мисля, че трябва да гледаме подписите сега, от 2021 г. – всеки, който се заявява като българин, да може да получи българско гражданство. Затова в писмото отправяме молба за радикално улеснение на процедурите за получаване на българско гражданство: всеки, който докаже с фотокопие от попълнения при преброяването формуляр, че се е записал като „македонски българин“, да получи българско гражданство по съкратена процедура“.

2 коментара:

  1. Щом смяташ, че си българин, а ти и си такъв, незабавно трябва да получиш българско гражданстово.

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024