Скандални разкрития застрашават Р Северна Македония

14/05/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 4. 

Проверка на Държавната сметна палата на Република Северна Македония в Службата по вписванията през 2019 г. е констатирала сериозни проблеми с 94 451 акта за раждане в Скопие, Тетово, Ресен, Гостивар и Прилеп. 

Сметната палата е установила, че за толкова удостоверения не са платени административни такси, а Службата по вписванията не е водила никакви материални записи за закупените и издадени удостоверения по сериен номер, пише вестник „Нова Македония“ от Скопие. В сигнала, подаден до Службата по вписванията, се иска да се направи ревизия на гражданския регистър и на данните за раждане и смърт от 1990 г. насам заради злоупотреби с цел фалшифициране на резултатите от преброяването и изборите. 

Проблемът е, че списъкът на избирателите се актуализира автоматично с всички пълнолетни лица от гражданския регистър. Липсата на почти 100 000 формуляра за удостоверения за раждане според професора по право Борче Давитковски първоначално поражда подозрения, че или са били издадени безплатни удостоверения за раждане, които са ощетили пряко държавния бюджет, или че някой ги е фалшифицирал. 

Съмненията в работата на Службата по вписванията, свързани с липсата на данни за хиляди актове за раждане, е много сериозен въпрос, без значение как точно са били издавани те. И в двата случая става въпрос за незаконна дейност, смята професорът. Данните от такава проверка на първо място повдигат въпроса за злоупотреба със служебно положение, коментира председателят на комисията за борба с корупцията Биляна Ивановска. 

 Скандалът с актовете за раждане се оказа просто поредният в Северна Македония в последните седмици, който поставя под сериозна заплаха държавността в страната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024