Опашки от желаещи български ваксини в Северна Македония

27/05/2021


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 5.

Само за няколко часа повече от 2000 жители на Република Северна Македония се записаха за имунизация с български ваксини в двата мобилни кабинета, разкрити на граничните пунктове Станке Лисичково и Златарево. Българската държава осигури ваксините, а финансирането е с помощта на д-р Милен
Врабевски, председател на фондация „Българска памет“. 

На граничния пункт Станке Лисичково ваксинирането започна малко след 10 часа на 18 май, а желаещите да се имунизират бяха над 50, предаде БНР. „Има силен интерес от гражданите от близкия район. Но имаме и хора, които пътуват от вътрешността на страната“, обясни един от нашите медици д-р Николина Кръстева. 

Близо половин година продължиха усилията на д-р Милен Врабевски за реализацията на идеята, която е насочена предимно към хората с български произход от Северна Македония. „Говорим за работа в сложна епидемиологична среда, която включва до голяма степен гражданите на Северна Македония. Имаме 120 хиляди и повече паспорта там – т.е. ние сме длъжни да се погрижим за тези граждани. Затова ние решихме да направим този жест, по моя инициатива, но с решение на Министерски съвет, и да се погрижим и за тях. А ние сме и длъжни да го направим“, каза д-р Милен Врабевски.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024