Разраства се дейността на българските дружества в Косово

27/05/2021

Българско сдружение в Косово с първи офис в Жупска Гора 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 5.

В началото на май 2021 г. в село Долно Любене, Жупска гора, отвори официално врати офис на „Културно-просветното дружество на българите в Жупа – Български мохамедани“. Първата визита в него бе на Абедин Хасан, почетен консул на България в Косово и Милен Христов, съветник в посолството. 

По време на своето посещение в района те проведоха няколко срещи с представители на българската общност в селата Долно Любене (район Жупа) и Горни Кръстец (район Гора). В село Долно Любене гостите бяха посрещнати в новооткрития офис на „Културно-просветното дружество на българите в Жупа – Български мохамедани“ от председателя Сейфия Османи, от секретаря на дружеството Африм Абди и други представители на нашата общност. 

Почетният консул Хасани поздрави домакините по случай празника Фитер Байрям и според местния религиозен обичай предостави 15 пакета от храни и други помощи като дарение за по-бедните хора и семействата в нужда от селото. 

Председателят Османи благодари за проявеното уважение и оцени високо подкрепата на българското посолство в Косово, включително лично на посланик Христо Гуджев, за развитието и приобщаването на българската общност в региона през 2020–2021 г. 

В село Долни Кръстец гостите бяха посрещнати от председателя на дружество „Обединени българи в Косово“ Расмин Хамза и други българи мохамедани от Косово и Албания. Абедин Хасани предостави и тук дарение от 15 пакета храни, медикаменти и други стоки от първа необходимост, за по-нуждаещите се семейства от селото. 

Милен Христов благодари на домакините за топлото посрещане и посочи, че българското посолство в Косово ще продължи и занапред да поддържа тесни контакти и да полага грижи за сънародниците ни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024