В Куманово спряха помощите на българка

10/05/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 4. 

В Куманово спряха социалните помощи на жена, защото се самоопределяла като етническа българка. Това съобщи в социалната мрежа Фейсбук самата потърпевша Фросина Китановска. В края на март тя изпрати специално писмо до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в което пише: 

„Обръщам се към Вас като министър на отбраната, за да ми помогнете в моята борба за справедливост. Не смятам, че като майка на 4 деца трябва да бъда наказана за това, че съм българка и затова, че едно от моите деца се е заело със задачата да поддържа български войнишки паметник – aнгажимент, който смятаме за проява на европейските ценности за запазване на културното и историческото наследство“, пише Китановска. Жената е самотна майка на 4 деца и е ползвала социална помощ в размер на 8568 денара (около 270 български лева). 

„На 25.11.2020 г. моята пълнолетна дъщеря, студентка по журналистика, сключва договор с неправителствена организация Сдружение „Иван Михайлов“ – Битоля по проект за поддържане на мемориалния център „Страцин“ (български войнишки паметник от Втората световна война) в село Страцин, община Куманово. Възнаграждението на годишна база е 31 476 денара (около 1000 български лева) или 2622 денара (85 български лева) месечно. 

Съответната сума е платена по банков път и за нея са платени всички дължими данъци и такси съгласно македонското законодателство“, отбелязва в писмото си Фросина Китановска. И продължава: „В резултат на написаното по горе с решение на директора на Междуобщинския център за социални работи в Куманово, от 10 март 2021 г. социалната ни помощ в размер от 8568 денара беше спряна. 

Основание за спирането на социалната помощ е поради ненавременно деклариране на приход, реализиран от съползвател на социалната помощ, въпреки че съответната сума като хонорар по договор за поддържане на мемориален център „Страцин“ в с. Страцин, община Куманово е получен от моята пълнолетна дъщеря по банков път и по сумата са платени всички дължими данъци и такси към македонския бюджет, съгласно македонското законодателство“, посочва потърпевшата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024