Лектория "Македония": Гостуват Владо Треневски и Илия Стояновски

26/06/2021

Лектория "Македония" на Македонския научен институт продължава традиционните си ежемесечни издания. Този път наши гости ще бъдат двама от най-изявените български родолюбци в Република Северна Македония - Владо Треневски от Охрид и Илия Й. Стояновски от столицата Скопие.

За запознатите и двете имена значат много - Владо Треневски е стар и доказан деец на българската национална кауза, а Илия Стояновски е от изключително заслужила наша българска фамилия от Скопие. Неговият покоен татко Йован преди години се противопостави изключително остро на вандалските прояви по време на основаването на "Радко", за което - без доказателства - бе съден и осъден от антибългарската власт край Вардар. Илия днес е негов достоен наследник - той е сред възстановителите и членовете на Македонското студентско дружество "Вардар" и автор на многобройни статии и публикации в едноименното издание, с което оборва редица постулати на македонизма. А понастоящем и двамата са сред авторите на "Бялата книга", посветена на спора ни със Скопие.

Онлайн срещата с двамата ще бъде в четвъртък, 1 юли, от 18 до 20 ч. и ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Македонския научен институт - https://www.facebook.com/mnibg, а домакин на събитието ще бъде уважаваният български журналист, общественик и публицист Костадин Филипов. 

Каним всички наши приятели и почитатели да вземат участие в дискусията. Бъдете сигурни - тя ще е изключително интересна! 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024