В Гърция недоволни от изпълнението на Преспанския договор

06/06/2021

Опозицията в Гърция е недоволна от изпълнението на Преспанския договор 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 5.

Д-р Антон Панчев

Депутатът от гръцкото опозиционно Движение за промяна (ПАСОК) Андреас Ловердос зададе в началото на месец април няколко въпроса на министър-председателя Мицотакис относно изпълнението на Преспанския договор от страна на Скопие. Една част от въпросите са свързани с изпълнението на член 8, точка 5 от Преспанския договор, където се третира работата на Смесената комисия на експертите по исторически и други въпроси: 

1. Упражнява ли Гърция надлежен контрол за спазването на уговорките? 

2. Има ли до момента конкретни резултати? 

3. Въз основа на досегашното приложение на Договора произлизат ли задължения за нашата страна? И ако да, кои са те? 

4. Дали критиката, която се упражнява колкото към предишното, толкова и към Вашето управление как се подписа, ратифицира и изпълнява договорът и оттогава ръководството на страната нехае за неговото приложение, след като обаче „даде“ името, е неоснователна? 

5. Понеже Външно министерство е компетентно за надзора на прилагането на договора, как обяснявате ситуацията, че никога не уведомихте в тази връзка Постоянната комисия за националната отбрана и външните въпроси на парламента и Националния съвет за външната политика? Последва и отговорът на външния министър от 23 април: 

„Известна е позицията на гръцкото правителство за Преспанския договор. Известно е също, че Гърция, в рамките на спазването на международното право и на конституционните разпоредби, спазва и прилага последователно международните договори, които е сключила и са в сила. Както постановява основният принцип на Международното право „договорите трябва да се спазват“, Република Северна Македония се обвързва от Преспанския договор и се задължава да го прилага цялостно. Министерството на външните работи се грижи, оползотворявайки всички средства, с които разполага, за пълното, точното и достоверното приложение на съвкупността на разпоредбите на Преспанския договор. 

Предприема всички необходими действия, когато се удостоверят закъснения или неизпълнения по причина на другата страна. Материализирането на разпорежданията на Договора представлява съществен елемент на нашите двустранни връзки със съседната страна, както и важно условие за напредъка в процеса на присъединяване към Европейския съюз. В рамката на приложението на Договора, Министерството на външните работи се грижи за оползотворяването на всички подведомствени възможности за развитието на двустранните връзки, също както в икономическия и енергийния сектор с цел обслужване на националния интерес. Във връзка с това, както знаете, осведомявам редовно и задълбочено парламентарните партии в рамките както на Постоянната комисия за  националната отбрана и външните въпроси, така и на Националния съвет за външната политика“. 

 Този общ отговор не удовлетвори опозиционния депутат и на 6 май той отново зададе същите въпроси на министър-председателя, този път с настояване за конкретни отговори, които да потвърдят или да отхвърлят съмненията, че Скопие не изпълнява коректно Преспанския договор между двете страни. (https://thesocialist.gr/erotisi-a-loverdou-gia-tinsymfonia-ton-prespon-ektos-apo-to-onoma-sto-opoio-i-ellada-ekaneparachorisi-kata-poso-efarmozontai-oi-ypoloipes-rythmiseis-tis-symfoniaston-prespon/)

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024