100 години от рождението на проф. Веселин Трайков

24/07/2021

Националната библиотека с изложба за 100-годишнината на проф. Веселин Трайков

Д-р Володя Милачков

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ подготви изложба, част от поредицата “Български библиографи и библиотекари“ в чест на 100- годишнината от рождението на проф. д.и.н. Веселин Трайков, изтъкнат български библиограф и историк. 

Тя бе открита на 21 юли 2021 г. в деня на неговото рождението от доц. Красимира Александрова,  директор на библиотеката. Изложбата представя свидетелства за хронологията и обратите в житейската и професионалната съдба на един високообразован ерудит какъвто е проф. В. Трайков. Значително място в нея е отделено на дейността на проф. Трайков като сътрудник на Българския библиографски институт „Елин Пелин”, което обвързва професионалната му кариера със задълбочени библиографски изследвания. 

Експозицията включва оригинални документи от фонда на Националната библиотека, от личния архив на проф. Трайков, съхраняван в Държавния архив – София, както и експонати от семейния архив, предоставени от дъщерята на проф. Трайков – д-р Весела Трайкова. Акцент в изложбата са и научните трудове за биографията и архива на Георги Стойков Раковски, някои от които са съвместно дело на баща и син Трайкови, имащи славата най- добрите познавачи на Г. Ст. Раковски. 

Изказалите се говориха за заслугите на проф. д.и.н. В. Трайков и като историк на Македонския въпрос и радетел на развитието на взаимоотношенията ни с Индия и Румъния. Неговият род е от с. Вранещица, Кичевско, днес в Северна Македония и първото му съчинение е посветено на старите и нови названия на населените места в Тракия и Македония под гръцка власт. 

До края на своя живот той бе член на Македонския научен институт, бил е негов научен секретар и член на Управителния му съвет, както и заместник главен редактор на сп. „Македонски преглед“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024