Албанската национална телевизия излъчи филми за българите в страната

30/07/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 7

Николай Иванов

Албанската национална телевизия излъчи няколко документални филма, посветени на българското национално малцинство в страната. Това стана факт благодарение на обединените усилия на представителите на нашата общност в страната на орлите, както и безрезервната подкрепа, която им бе оказана от страна на посланик Марин Райчевски и неговия екип. 

В най-гледаемото време между 14 и 18 юни Канал 2 на АНТ запозна своите многобройни зрители с историята, езика, традициите и обичаите на нашите сънародници в Албания. Представените епизоди  от поредицата "Род и родина" разказват за историята, културата, традициите и бита на българската общност, разположена в три исторически области – Гора, Голо Бърдо и Корча, както и в по-големи градове на Албания. 

По този повод в българското посолство в Тирана бе организирано и официално представяне на поредицата. 

Сред гостите на събитието бяха народните представители от групата за приятелство с България в Албанския парламент г-н Муса Улчини, г-жа Едлира Боде и г-н Едмонд Спахо, председатели на българските дружества, заместник-председателя на Комитета за малцинствата г-н Сеад Казанджиу, културни дейци, журналисти, в това число и от емисията на български език по Канал 2 на Албанската национална телевизия. По време на представянето посланик Момчил Райчевски изтъкна, че чрез документалната поредица се изпълнява една от неговите мечти – да бъде направен документален филм за българското малцинство от самата общност. 

 От свят страна режисьорът на поредицата г-н Енгел Ндоцай подчерта, че филмът представя пътуване в историята на българската общност, основаващо се на документални свидетелства, като например искане от 1925 г. на жители на село Връбник (Върник) за отваряне на училище на български език. 

Председателят на Дружеството „Българите в Албания“ г-н Гъзим Курти изказа благодарност на българската държава за оказаната подкрепа за реализацията на филма, за чието заснемане са обиколени всички области, населени с българско малцинство. Почетният консул на България г-н Селим Ходжай, който е и сценарист на поредицата, заяви, че трите 40-минутни епизода представят цялостна панорама на българската общност в Албания. Той изказа благодарност към целия екип на филма, чиято работа е била допълнително затруднена от пандемичната обстановка в страната. 

Документалният филм „Род и Родина“ се осъществи по проект на Дружеството „Българите в Албания“ с председател Гъзим Курти. Същият бе реализиран със съдействието на Посолството в Тирана и финансиран в рамките на Програмата на правителството на Република България за подкрепа на организациите на българските общности в чужбина.

2 коментара:

  1. Дано прекрасния пример на Албания ,за признаване на българското малцинство и неговата история на тази територия ,подейства като пример на политиците от РСМ ,които даже статистически прикриват българския етнос и го изтриват от историята на тази нова държава ,където до неотдавна е бил мнозинство!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво за най-после взето отношение от страна на България.

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024