През 2027 г. с влак до Скопие, а до 2030 г. на море в Дуръс

02/08/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 7.

През 2027 г. с влак до Скопие, а до 2030 г. на море в Дуръс На територията на България, Северна Македония и Албания вече е изградена една трета от железопътната инфраструктура, свързваща Черно и Адриатическо море, заяви генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски. 

Жп трасето, част от Паневропейски транспортен Коридор № 8, е с обща дължина около 500 км, а вече са изградени около 150 км от него. От българска страна трябва да се направя 101 км жп път по направление Радомир – Гюешево, който е сложен за изпълнение заради многото тунели и виадукти. Българският генералният директор на НКЖИ заедно с генералния директор на „Македонски железници“ Хари Локвенец и Ани Дирмиши, изпълнителен директор на „Албански железници“ подписаха в София споразумение за тристранно сътрудничество за железопътната връзка и обсъдиха проектните готовности на всяка една от страните. 

Инж. Папукчийски увери, че през 2027 г. трябва да бъде готова жп връзката София – Скопие, а до 2030 г. ще можем да ходим на Адриатическо море с влак до Дуръс. През месец септември предстои среща на територията на Албания. Директорът на НКЖИ уточни още, че една от големите трудности е невъзможността да се строи около Охридското езеро, което е поставено под егидата на ЮНЕСКО. Инж. Папукчийски увери също, че политическото напрежение между София и Скопие няма да се отрази на работата по транспортния коридор. 

Средствата също има – РС Македония и Албания са осигурили заем от Европейската банка за развитие, а България кандидатства за финансиране по механизма „Свързана Европа“ като страна членка на Съюза.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024