Българският посланик в Прищина с награда от нашите сънародници в Косово

01/09/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 8

Снимка: Българско посолство в Прищина

Българският посланик в Прищина Христо Гуджев бе награден от нашите сънародници в Косово за всестранния му принос за развитието на двустранните отношения и за помощта, която винаги е оказвал на хората с български етнически произход в страната. 

В началото на юли Христо Гуджев направи посещение сред българската общност в регион Гора. По време на визитата си той бе придружаван от съветниците в посолството Стойко Йорданов и Милен Христов. Домакините от дружество „Обединени българи в Косово“ в село Долни Кръстец, област Гора, начело с председателя на дружеството Расмин Хамза се постараха гостите да бъдат посрещнати изключително дружелюбно и топло. 

А думите България, българско и български присъстваха и се произнасяха с патос и умиление от всички присъстващи. В началото на събитието посланик Гуджев подари на домакините 20 бр. български книги, учебници и речници, които да могат да бъдат използвани свободно от членовете на дружеството и неговите посетители. 

Посланик Гуджев запозна домакините с водещите направления на българската външна политика спрямо българите от Косово и Албания и ги увери в подкрепата, която Република България ще продължи да оказва за тяхното развитие и интегриране. Домакините споделиха за проблемите, пред които са изправени, включително тежката икономическа ситуация в региона, трудното интегриране на местното население в косовското общество, продължаващото им непризнаване за национално малцинство. 

Г-н Хамза призова за официалното признаване на воденото от него дружество от страна на българската ДАБЧ, като посочи, че това може да е първата стъпка към признаването на българите за национално малцинство от властите в Косово. Председателят на дружеството посочи също трудностите около провеждането на тазгодишната кандидатстудентска кампания сред местните младежи по 103 ПМС, породени от последните промени в изискванията за доказване на българския им произход и промените във формата на кандидатстудентските изпити. В края на срещата домакините благодариха на посланик Гуджев за посещението и му връчиха специална грамота – признание за приноса му за развитието на българската общност в Косово.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024