Крепостите Верея и Сервия – опори на Самуилова България

12/10/2021

сп. "Македонски преглед", 2020, кн. 3. Тервел Попов. 
Крепостите Верея и Сервия – опори на Самуилова България................33 - 44

Верея (Верия/Вероя/Бер в дн. Гърция) и Сервия (дн. в Гърция) са „щитове“ пред нахлуването на ромейската армия във вътрешната област на Българското царство в края на X и началото на XI в. След победата при Траянови врата (17 август 986 г.) българите започват настъпление срещу Византийската империя по всички фронтове. 

Освободена е Североизточна България с градовете Плиска, Велики Преслав и Малък Преслав (Преславец), първенците на важното адриатическо пристанище Драч (дн. Дуръси в Албания) признават българската власт, превзети са и крепостите Верея и Сервия. С тяхното подчиняване е разширен отбранителният „периметър“ на българската държава.

В своята „История“ византийският историк Лъв Дякон (ок. 950 – след 992) пише за падането на Верея в ръцете на българите: „Появяването на звезда и огнени стълбове, които всред нощ се показваха на северната част на небето и плашеха онези, които ги гледаха, предвещаваха и други бедствия. Те също бяха предвестници за превземането на Херсон от тавроскитите [русите] и на Верея от мизите [българите]“1 . Кометата, за която споменава Лъв Дякон, се появява на небето над Европа и Азия през 989 г. Тогава се датира и завладяването на Верея от българите2...

Целия материал четете по-късно...

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024