Али Ахмети поиска албанец за президент на Северна Македония

27/10/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 10.

„Време е и албанец да стане президент на страната“, заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети. На предизборен митинг в навечерието на местните избори в държавата в скопския квартал Чаир някогашният политически ръководител на бунтовническата Армия за национално освобождение заяви, че следващото предизвикателство пред неговата партия и пред албанската общност в Северна Македония е след изтичане на мандата на сегашния държавен глава Стево Пендаровски неговото място да заеме албанец. 

„След като албанец бе министър на отбраната, сега имаме външен министър и председател на парламента, на следващите парламентарни избори ще влезем с премиер албанец. Време е и за президент албанец“, изтъкна Ахмети на митинга. Лидерът на коалиционния партньор в правителството на Зоран Заев ДСИ припомни споразумението, че през последните шест месеца от управлението на сегашния кабинет премиер ще бъде албанец от неговата политическа сила. В отговор на въпрос за идеята на своя коалиционен партньор премиерът Зоран Заев в телевизионно интервю даде да се разбере, че би бил щастлив да изчака момента, в който гражданите на Северна Македония ще изберат президент от „немакедонски произход“. „Нека подчертая, че президентът на страната се избира на преки избори от гражданите, а не се договаря политически, партийно. Това е невъзможно“, каза Заев. 

Анализатори в Скопие все пак смятат, че думите на Али Ахмети са просто част от предизборната реторика с цел мобилизиране на електората на ДСИ за местния вот, който мина на 17 октомври. Квартал Чаир в столицата на Северна Македония, наричан някога „малката София“, вече няколко мандата има кмет албанец и се счита за крепост на Демократичния съюз за интеграция. Демонстрацията на политическо самочувствие от страна на Али Ахмети може да се дължи и на очакванията за много по-висок резултат за демографско присъствие на албанците в страната на приключилото неотдавна преброяване на населението в Република Северна Македония, предполагат анализатори.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024