In memoriam: Герман Миовски (1933-2021)

08/10/2021

Македонският научен институт с прискърбие съобщава, че на 1 октомври 2021 г. в София почина сърцатият изследовател на Долнопреспанския край на Македония Герман Миовски. Роден в патриотично българско семейство на 12 май 1933 г. в село Пъпли (Левконас) край Малкото Преспанско езеро в Гърция, по време на Гражданската война в тази страна на 15-годишна възраст през 1948 г. той е изведен от Гръцката комунистическа партия заедно с много други „деца бежанци“ в източноевропейските страни. 

Настанен е в училищен дом и учи в Синая, Румъния. През 50-те години успява да се пресели в България и през 1961 г. завършва Факултета по журналистика на Софийския университет. Работи в специализираните отдели на Българското национално радио и на агенция „София прес“, отговарящи за Гърция и Кипър. 

Паралелно със журналистическата дейност се изявява и като преводач, запознавайки гръцката и българската публика с творби на класически писатели като Гео Милев, Емилиян Станев, Антон Дончев и Янис Рицос. Герман Миовски до последните си дни остана патриотично отдаден родолюбец на българската същност на Македония и на родния край. 

Венец на неговите родолюбиви изследователски усилия е книгата „Пепелища на времето: история, бит и култура на село Пъпли в Самуилова Преспа“ (2010 г.), която обобщава събираното с десетилетия познание за историята, бита, обичаите и диалекта на родното село. Монографията има по-широко значение за разкриване на миналото и етнологията на българите от цяла Югозападна Македония. 

Отдаден на родолюбивата високопросветна кауза на македонските българи, Герман Миовски беше убеден симпатизант на Македонския научен институт и редовно посещаваше негови събития. Поклон пред светлата му памет!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2022