Научната група на МНИ в Петрич почете българския цар Самуил

07/10/2021



Тържественото възпоминание на 1007 години от смъртта на българския цар Самуил – 3 октомври 2021 г., Национален парк музей „Самуилова крепост“, община Петрич. 

 На 6 октомври се навършиха 1007 години от смъртта на великия български цар Самуил (997–1014). За отбелязване на годишнината научната група в гр. Петрич при Македонския научен институт, в партньорство с Исторически музей Петрич и Сдружение „Млад планинар“, гр. Петрич организираха тържествено възпоминание. То се проведе на 3 октомври 2021 г. в национален парк музей „Самуилова крепост“, община Петрич. 

Пред присъстващите на събитието с кратък разказ за живота и делото на цар Самуил говори директорът на Исторически музей Петрич и член на научната група в гр. Петрич при Македонския научен институт Методи Бисерков. Той описа личността на този владетел като една от най-величавите фигури в българската средновековна история. 

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на цар Самуил бе отбелязана паметта на 15–те хиляди ослепени български войни и на „непобедимия по сила и ненадминат по храброст Самуил“. Тържественото възпоминание съвпадна с Осмия национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“, организиран от Сдружение „Млад планинар“, гр. Петрич, в който участие взеха над 800 деца, ученици и граждани от Варна, Шумен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, София, Гоце Делчев, Разлог и Сандански. 

След тържеството участниците в похода преминаха пътя на Самуиловите войни по маршрут: национален парк музей „Самуилова крепост“ – местността Чукалък – местността Смърдешница – местността Кокалец – село Ключ. В местността Чукалък бе представена кратка програма, подготвена от членове на Сдружение „Млад планинар“, включваща разказ-възстановка на събитията от преди 1007 години, както и приветствие от Кмета на община Петрич г-н Димитър Бръчков. 

 Тържественото честване и Осмия национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“ бяха отразени от медийните парньори на събитията „Нет +“, част от групата ТВ „Запад“, излъчвана на територията на Благоевградска област.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024