Италианска община именува улица на Васил Левски

15/11/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 10

Нова улица, която носи името на българския национален герой Васил Левски, бе открита неотдавна в община Болгаре близо до град Бергамо в Северна Италия по инициатива на генералния ни консул в Милано, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

На официалната церемония присъстваха кметът на Болгаре Лучано Редолфи, регионалният съветник Стефано Бруно Гали, посланикът на Република България в Рим Тодор Стоянов, генералният консул на Република България в Милано Таня Димитрова, кметът на град Враца Калин Каменов, почетният консул на България в Ломбардия Марко Кампанари, почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини, почетният консул на България в Генуа Микеле Скандролио и други представители на местните власти. 

Връзката между българите и италианската община в провинция Бергамо датира от векове. В книгата си „История на Лонгобардите“ Паоло Диаконо първи свързва името „Болгаре“ с „Булгаре“, което означава „място, населявано от българи“. През 568 г. лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които гепиди, българи и сармати.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024