“Диалози за Македония”: Мнението на албанците за българите

08/11/2021

                                   

В петия епизод на “Диалози за Македония”, подкаст на Македонския научен институт, водещият д-р Ангел Златков разговаря с преподавателя по албански език и култура в Софийския университет д-р Антон Панчев, член на Македонския научен институт. Д-р Панчев е един от водещите български експерти и изследователи на политическите процеси сред албанското население в Западните Балкани и ролята на албанците в Република Северна Македония. 

В предаването той запознава слушателите с резултатите от местните избори в Северна Македония и разкрива сложните комбинации между албанските и македонските политически партии и фактори в борбата за овладяването на властта в Скопие и в северномакедонските общини. Засегната е и темата за влиянието на съседните албански държави - Косово и Албания, в политическия процес край Вардар, а също така и на по-далечната, но много активна във външната си политика към региона, Република Турция. 

В края на диалога гостът споделя своите дългогодишни наблюдения за образа на българите сред албанското население и позициите на албанския политически елит в разгорещените дебати между София и Скопие за историческото минало и настоящите отношения между България и Северна Македония.



0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024