МНИ почете и в Хърватия Сборника на Миладиновци

03/11/2021


По повод предстоящия Ден на народните будители по покана на българското посолство в Република Хърватия Македонският научен институт, представен от члена на Научния съвет д-р Георги Тренчев, от 26 до 30 октомври 2021 г. взе участие в редица специални прояви. Програмата започна с отдаване на почит към дейността на видните български възрожденци и книжовници Димитър и Константин Миладинови от гр. Струга и отбелязване на 160 години от издаването на техния сборник „Български народни песни“. 

Делегацията поднесе цветя на гроба на епископ Йосип Щросмайер (1815-1905) в криптата на катедралата „Апостол Св. Петър“ в град Джаково и се срещна с предстоятеля на катедрата † Негово Високопреосвещенство Джаковачко-Осиечкия архиепископ Джуро Хранич. 


Бе посетен и музеят на епископ Щросмайер към катедралата и делегацията се докосна до изложения в експозицията сборник, издаден през 1861 г. в Загреб с финансовата подкрепа на епископ Щросмайер. Делегацията посети и университета „Йосип Щросмайер“ в град Осиек. След среща с ректора и декана на Философския факултет бе открита българска изложба на кирилицата под надслов „Духът на букви и знаци 2021“. 

Д-р Георги Тренчев заедно с Н. Пр. г-жа Генка Георгиева, посланик на България в Република Хърватия, и председателя на българската общност в Хърватия г-н Рашко Иванов посетиха в Загреб общонародната научно-обществена организация Матица Хърватска. 

В разговора с г-н Божидар Петрач, литературен секретар на Матица Хърватска, бяха обсъдени въпроси за бъдещо съвместно научно сътрудничество с МНИ, включващо обмен на научна литература, издавана от двата института, размяна на публикации, организиране на съвместни научни прояви и др. 

Бе проведена среща и в Хърватската академия на науките и изкуствата. В разговор с президента на академията академик Велимир Нейдхард и с академик Франо Парач, вицепрезидент на академията, бе обсъдена съвместна научна дейност с МНИ и с други научни институции в България и продължаване на научния обмен. 

Съвместно с ръководството на Хърватската академия на науките и изкуствата бе поднесен венец на признателност на паметника на епископ Щросмайер в парка на академията и на паметната плоча на Франьо Рачки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024