Просръбската „Дълбока държава“ пречи на отношенията

25/01/2022


Просърбската „Дълбока държава“ в Скопие пречи на добрите отношения с България, смята журналистът от Скопие Арбен Раткоцери, издател на вестника на албански език „Коха“ Македония продължава да бъде заложник на „Дълбоката държава“, създадена от Сърбия през 1945 г., смята журналистът от Скопие и издател на вестника на албански език „Коха“ Арбен Раткоцери. 

Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 1.

Според журналиста тази „Дълбока държава“ е построена върху основите на антиалбанизма и антибългаризма. Раткоцери оценява, че „Тази „Дълбока държава“, която е изключително просръбска, антиалбанска и антибългарска, има мощно присъствие в част от медиите, службите за сигурност, съдебната власт, университетите и по-специално в Юридическия факултет в Скопие, Академията на науките, различни НПО, олигархията, в консервативната част на Социалдемократическия съюз (СДСМ), както и в много други по-малки партии“. 

Издателят на вестник „Коха“ от Скопие е на мнение, че до момента политическите „жертви“ на тази държава са трима премиери: Любчо Георгиевски, Владо Бучковски и Зоран Заев. Причината според него е, че и тримата имаха различен подход към албанците, но и към българите, и защото те се опитаха да създадат дистанция от Сърбия. 

„Нерядко тази просръбска „Дълбока държава“ е била подпомагана от наивни албански политици“, признава Раткоцери. Като типичен пример за начина на действие на „Дълбоката просръбска държава“ журналистът посочва изявленията на бившия министър на външните работи и бивш вицепремиер Никола Димитров, които неслучайно се появиха малко преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие на 18 януари 2022 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024