Българин от Охрид: Мечтаем да сме конституционно признати

27/02/2022


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 2

Това сподели в ефира на БНР Томе Блажески, председател на най-младото сдружение на македонски граждани с българско самосъзнание „Цар Борис III“ в Охрид. „Трудно е времето, но се надяваме да се оправят нещата. Като млада държава ние трябва да сме близки с България и така да се работи, ако искаме нещата да се оправят“, казва Томе – македонски гражданин с български паспорт, и допълва: 

„Решихме да направим нашето сдружение, с което да обединим българи в Охрид и други градове на РСМ, да работим за българската култура. И молим българските политици да направят каквото е възможно, за да бъдем записани в конституцията на Република Северна Македония (РСМ). Искаме да се борим за нашите права там и за нашата култура.“

 „Мислим, че ще имаме повече права, защото сега често пъти се усещаме дискриминирани повече от другите хора. Говорят ни, че сме платени от българската държава, а ние сме само едни осъзнати хора – казва Блажески. – За нас всичко е сложно. Другите, вписани в конституцията нации, могат по-лесно да си намерят работа, по-лесно да се запишат в училища и факултети и т.н. А ние, българските граждани, сме автохтонно население там.“ 

„Преди да направим сдружението, се организирахме една група охридчани с българско самосъзнание и други македонци и поставихме паметна плоча за войводата Тома Давидов, който е бил в българската армия с висок чин. На плочата не пишеше нищо българско, а само „Не съм от Македония, но живота си бих дал за нейната свобода“. 

Всичко беше записано на македонска езикова норма. Плочата беше счупена за една седмица. Нямаше никаква провокация, нямаше български флагове – нищо! А Тома Давидов е бил войвода на този регион, обучавал е комитите, но е много жалко, че хората не знаят тази история. Там има една македонска и една „бугарашка“, както я наричат, история. И това е всичко.“ „Нещата трябва от двете страни да се оправят, но най-вече от македонската страна – да се признае историята и да се научат хората кои сме, какви сме. Само така може да се изгради едно добросъседство и да се върви напред.“ Томе признава, че малка част от обществото в югозападната ни съседка са настроени срещу българите – „не повече от 10–20% от цялото население, останалите хора са добри спрямо нас, живеем заедно“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024