МНИ с изложба, посветена на Гоце Делчев

10/02/2022

Македонският научен институт представи изложба по повод 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев 

 Изложбата е посветена на идеолога на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и всепризнат Апостол на македонските и тракийските българи – Георги Николов Делчев – Гоце (1872 – 1903), по повод 150-годишнината от неговото рождение. В нея са представени важни свидетелства от живота и делата му като участник, идеолог и ръководител на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско. Те съдържат най-ярките доказателства за българския характер на населението в тези земи. 

Името на Гоце Делчев дълги години поддържа огъня на борбата, а идеалите му са знаме за последващите приемници в Вътрешната организация. Изложбата се състои от 12 цветни табла, в които са представени моменти от биографията на Гоце Делчев чрез архивни материали – снимки, негови слова, спомени на негови съвременници, изразяващи почитта към българския революционер. 

Използвани са документи и илюстративни материали от Държавна агенция „Архиви“, Българския исторически архив към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Регионалния исторически музей – Благоевград, периодични и електронни издания. Организатори на изложбата са Македонски научен институт, Младежки клуб „Даме Груев“ – МНИ и Регионален исторически музей – Благоевград. Автори на изложбата са доц. д-р Александър Гребенаров, д-р Кирил Алексиев (Директор на РИМ-Благоевград) и докторант Николета Войнова. 


Тя бе официално открита и представена на 4 февруари 2022 г. в Македонския дом на ул. Пиротска № 5 по време на Националната научна кръгла маса по повод 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, организирана от Македонския научен институт и Института за исторически изследвания при Българската академия на науките. 

По същото време копие на изложбата бе представено и в РИМ-Благоевград. Към нея, в музея са изложени писма на Г. Делчев до Никола Малешевски и други музейни експонати. Посетителите на музея в Благоевград могат да разгледат изложбата през февруари 2022 г..

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024