На 26 март отбелязваме Деня на Тракия

26/03/2022

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 3

На този ден (13 март по стар стил) през 1913 г. е превзета Одринската крепост по време на Балканската война. Победата донася свобода на тракийските българи. Още през 1914 г. датата 26 март е обявена за Ден на Тракия. 

От 2006 г. той е официално признат и от Министерския съвет на България за един от дните в българския културно-исторически календар, което го превръща в общобългарски празник. Датата 26 март е символ на бойната слава на българската войска и на стремежа на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството, но и ден на почит и памет към хилядите тракийски българи, подложени на геноцид и разорение през 1913 г., и към тракийските бежанци, намерили подслон след етническото прочистване в пределите на България и запазили родовата си памет. 

Съюзът на тракийските дружества в България организира тържествено честване Деня на Тракия, което по традиция се извършва пред паметника на Одринци в парка на храм „Св. Николай Софийски“ в столицата, съпътствано от поклонение с поднасяне на цветя и венци. Тракийските дружества в страната почитат подвига на героите от Одринската епопея и на падналите за свободата българи от Тракия с поклонение пред паметните места и с църковни служби и концерти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024