Михаил Апостолов-Попето (1871 - 1902)

12/04/2022

Михаил Апостолов-Попето (8 януари 1871, с. Горна Диканя, Радомирско – 21 март 1902, Кукушко) – деец на ВМОК и на ВМОРО. Израства в бедно бежанско семейство от горно-джумайското село Бистрица. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 3

Служи в българската войска и достига до подофицерски чин от кавалерията. След това е стражар от Софийската конна полиция. През 1895 г. напуска полицейската служба и участва в Четническата акция на ВМОК. Среща се с Гоце Делчев, който по това време организира първите чети на Вътрешната организация за влизане в Македония. 

Г. Делчев решава да привлече български военни във ВМОРО, за да издигне авторитета ѝ пред населението и за да подобри бойните умения на четниците. М. Апостолов-Попето и Марко Лерински, а малко след това и Христо Чернопеев са първите български подофицери във ВМОРО. М. Апостолов става първият войвода на агитационно-организаторска чета на ВМОРО. Продължава своя революционен път като самостоятелен войвода от 1897 г. 

С четата си действа в Малешевско, Кочанско, Радовишко и Струмишко, а следващите години четническите му акции обхващат и Сярско, Кукушко, Воденско и Енидже-Вардарско. Предвожда по-късно числено увеличената си чета в Гевгелийско, отново в Кукушко, в Кожух планина и в Тиквешко. Сред неговите най-видни четници са Христо Чернопеев, Михаил Герджиков, Михаил Чаков, Петър Юруков, Никола Дечев, Петър Самарджиев, Атанас Бабата, Кръстьо Българията и много други. 

Загива в бой с турската войска между кукушките села Чугунци и Гавалянци. Погребан е в двора на църквата в последното село.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024