Представители на МНИ на среща с президента ген. Румен Радев

07/04/2022


На 1 април 2022 г. Президентът на Република България г-н Румен Радев покани на среща председателят на Македонският научен институт доц. Георги Николов, както и членовете на Управителния съвет доц. Александър Гребенаров и Костадин Филипов. По време на срещата бяха обсъдени научните изследвания в Македонския научен институт. Представителите на МНИ подариха на президента на републиката, някои от най-новите издания на Института. По-късно Президентът публикува следното съобщение: 

 „Наскоро отбелязахме 90 години от рождението на Панде Ефтимов, който посвети живота си на свободата и на спасението на македонските българи от тоталитарния режим на Югославия. На съхраняването на историческата истина за хилядолетното българско културно-историческо наследство на Македония. 

Битолският надпис на българския цар Иван Владислав (1015–1018 г.), открит през 1956 г. беше спасен за България и за света благодарение на снимките, които Панде Ефтимов изпрати до българското посолство в тогавашна Югославия. За мен беше чест да получа от учените от Македонския научен институт книгата, посветена на режисираните съдебни процеси срещу Панде Ефтимов и неговите съмишленици, която доказва, че истината никога не може да бъде победена. 

Основната цел на създадения в София през 1923 г. Македонски научен институт е да изследва етнографията, географията и историята на освободителните борби на македонските българи. Поздравявам тези учени, че продължават неотклонно да следват високоотговорната мисия, започнала преди близо век. Само на основата на истината и зачитането на правата на македонските българи можем да градим искрени и приятелски отношения с Република Северна Македония“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024