95 години от рождението на Мерсия Макдермот

06/04/2022

На 7 април преди 95 години в град Плимът, Обединено кралство, е родена Мерсия Макдермот (на англ.: Mercia McDermott) – британска историчка и писателка, чуждестранен член на БАН (1987) и доктор хонорис кауза на Софийския университет (2007). Израства в семейството на хирург и учителка. Нейната преподавателска, писателска и изследователска дейност е тясно свързана с България. 

През 1948 г. завършва руска филология в Оксфорд. През 1947 г. за първи път установява контакти с българи, а на следващата 1948 г. участва в международна младежка бригада на яз. „Георги Димитров“ (дн. „Копринка“). От 1957 до 1989 г. посещава или живее в България, преподава в Английската гимназия в София и води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на СУ. 

Председателства Англо-българското дружество в Лондон. М. Макдермот е автор на четири биографични книги – „Апостолът на свободата” за Васил Левски, „Свобода или смърт” за Гоце Делчев, „За свобода и съвършенство” за Яне Сандански, „Ален мак самотен“ за Димитър Благоев. За тяхното написване тя се ползва от съдействието на различни държавни и обществени институции. 

Почетен гражданин е на Карлово и Благоевград и е носител на български държавни отличия – Ордена на розата и ордените „Кирил и Методий“ и „Мадарски конник“. За нейната 90-годишнина е удостоена с отличието „Златен век“ с огърлие на Министерство на културата (2017). В Държавна агенция „Архиви“ се съхранява неин личен фонд.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024