Прояви на Македонския научен институт в Скопие

31/05/2022

Доц. д-р Георги Николов
Сн. tribuna.mk

На 26 и 27 май 2022 г. Културно-информационният център на Р България в Скопие организира два форума, посветени на 150 години от рождението на именитите български дейци – Георги (Гоце) Делчев (4 февруари 1872 – 4 май 1903) и Борис Дрангов (3 март 1872 – 26 май 1917 г.). 

доц. д-р Александър Гребенаров и 
Антония Велева,
директор на Културно-информационния
център на България в Скопие

сн. tribuna.mk
Кръглата маса за Гоце Делчев бе открита на 26 май от директора на Културно-информационния център г-жа Антония Велева – модератор на проявата. След словото на г-н Ангел Ангелов, извънреден и пълномощен посланик на Р България, становища за освободителните борби в Македония и личността на Г. Делчев изразиха поканените от Българския културен център представители на Македонския научен институт – доц. Георги Георгиев, доц. Георги Николов, доц. Ангел Джонев, журналистът Костадин Филипов, доц. Александър Гребенаров, както и проф. Михаил Неделчев. 


В последвалата дискусия се включиха и интелектуалци от Скопие. На нея се коментираха идеите, мястото и ролята на Гоце Делчев в македоно-одринското освободително движение, обърна се внимание и на мита за Гоце в Р С Македония. Всеобщо бе мнението, че умишлено игнорираният документален масив за българския народностен характер на дееца от местните изследователи нанася деформация на общественото съзнание в противовес на историческата истина. В края на форума доц. Ал. Гребенаров представи изложба за Г. Делчев, подготвена от Македонския научен институт, Регионален исторически музей – Благоевград и Младежки клуб към МНИ „Даме Груев“. 

На 27 май в Културно-информационния център на Р България в Скопие бе проведена научна конференция, посветена на Борис Дрангов. На форума, открит от г-жа Антония Велева – модератор на проявата, водеща роля имаше Македонският научен институт. 

След доклада на доц. Александър Гребенаров изказвания за живота и делата на видния български военачалник и възпитател, военен теоретик и преподавател, изследовател и публицист, както и за епохата на войните през второто десетилетие на ХХ в., направиха доц. А. Джонев, проф. М. Неделчев, доц. Г. Николов, доц. Г. Георгиев, Симеон Симев и др. Г-жа Райна Дрангова – внучка на родоначалника на скопската школа за запасни подофицери, представи семейна колекция от неизвестни снимки за своя именит родственик и разказа спомени за членове на фамилията Дрангови. 

 В следобедните часове на 27 май 2022 г., по повод 105 години от смъртта на полк. Борис Дрангов, се състоя възпоменание на гробното му място в Скопие. След словото на посланик Ангел Ангелов, присъстващите, между които народният представител Тошко Йорданов, дипломати, общественици от Р С Македония, представители на Македонския научен институт, на Българска телеграфна агенция и други гости от Р България, поставиха цветя на гроба и сведоха глави в знак на почит към героя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024