Наши сънародници от Босилеград възстановиха паметник на български офицер

30/05/2022

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 5

По повод 6 май, деня на Българската армия, Димитър Димитров - Треперски от Босилеград възстанови паметника на офицера от българската армия – поручик Генчо Неделчев, командир на 16-а рота от 2-ри Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. 

Той е убит на 11 юли 1913 г. в сраженията със сръбската армия в местността Панчин гроб. Паметникът му се намира в двора на черквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Божица и е издигнат от съпругата му. Местен жител от село Божица миналата година открива и третия липсващ компонент на паметника и след възстановителни работи днес монументът вече е в първоначалния си вид. Липсва единствено снимката на поручик Неделчев. 

В цивилния си живот той е бил учител и снимката му вероятно може да се открие в българските архиви. БТА припомня, че това е един от малкото запазени до наши дни български войнишки паметници на територията на Босилеградско. Вече е традиция всяка година на 11 юли представители на българските организации в Босилеград, родолюбиви българи, ведомства и организации от Р България, както и местни жители от с. Божица, да полагат на него венци и цветя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024