Изложение на Наум Томалевски до ЦК на ВМРО от 1927 г.

19/07/2022

сп. "Македонски преглед", 2002, кн. 2. Кирил Тодоров. Изложение на Наум Томалевски до ЦК и ЗП на ВМРО от есента на 1927 г. .... 131 - 150

Публикуваното по-долу изложение-отчет на члена на Задграничното представителство (ЗП) на ВМРО Наум Томалевски (псевдоним “Лоенгрин”) до членовете на ЦК и на ЗП на ВМРО описва мисията му в Италия през есента на 1927 год.

Изложението съдържа ценни сведения за разговорите му с известни италиански политически и военни дейци, с пълномощни министри и редактори на многотиражни вестници и списания, както и с албански и унгарски дипломати, пребиваващи в Рим. 

След подписването на Ньойския диктат и възстановяването на ВМРО през 1920 г. тя се явява естествен съюзник на Италия и Унгария в общото им противопоставяне на експанзионистичната и денационализаторска политика на СХС кралство. 

През 1922 год. на власт в Италия идва фашистката партия на Бенито Мусолини. ВМРО установява активни връзки с нея, особено през 1923 г., кога- то членът на ЦК — генерал Александър Протогеров посещава неколкократно Рим и чрез доверени лица връчва меморандум по македонския въпрос на Мусолини. 

Италия подкрепя политиката на ВМРО за ревизия на границите на СХС кралство, надявайки се да спечели от това град Риека и други югославски територии...

 Целия материал четете по-долу: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024