МНИ почете 119 години от Илинденско-Преображенското въстание

21/07/2022

На 20 юли, Илинден, по стар стил, членове на Македонския научен институт отбелязаха датата на избухването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Събитието се проведе пред паметника на Загиналите за свободата на Македония и Одринско в София. Сдружението на българските родове от Македония също участва в отбелязването на паметната дата. Присъстваха граждани и гости на столицата. 

От страна на МНИ слово произнесе доц. Милен Михов, член на Научния съвет на института. Той разказа за по-значимите и паметни моменти от историята на Илинденско-Преображенското въстание. 

Българският историк посочи, че чуждестранните кореспонденти в Османската империя определят категорично въстанието като българско, а организаторите и участниците в бойните действия като българи. Доц. М. Михов не пропусна да подчертае, че днес огромна част от гражданите на Р Северна Македония живеят с една заблуда, че въстанието от 1903 г. е „македонско“. 


Изворите за събитията от 1903 г., както български, така и чужди, опровергават по категоричен начин твърденията на македонистите, и за учените е ясно, че историческата истина е на страната на България. С минута мълчание и падане на колене бяха почетени всички знайни и незнайни българи платили с живота си за участието в Илинденско-Преображенското въстание. 

Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на Загиналите за свободата на Македония и Одринско.

Докторант Владимир Митов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024