100 години МПО в снимки и документи

01/10/2022


На 1 октомври 1922 г., на конгрес във Форт Уейн, се учредява Съюзът на македонските политически/патриотични организации в САЩ и Канада, популярен с абревиатурата МПО. Организацията е създадена от македонски българи, потърсили убежище „зад океана“, заради репресиите над българското население в Егейска (Беломорска) и Вардарска Македония. 

По повод 100 годишния юбилей на тази най-стара организация на македонски българи и техните потомци в Северна Америка, Македонският научен институт изпрати поздравително писмо до делегатите на нейния конгрес, отбеляза събитието с кръгла маса в Гоце Делчев и изложба.
Включените в нея пана, наситени с документи и илюстративни материали, показват преломни събития от живота на МПО. Те са придружени с пояснителни текстове на български и английски език. 

Автори на изложбата, която жителите и гостите на гр. Гоце Делчев могат да видят в Историческия музей в града, са доц. д-р Александър Гребенаров, д-р Ангел Златков и докт. Николета Войнова, а дизайнът е на Гергана Николова-Арабаджиева. 


Доц. д-р Александър Гребенаров

***

Представяме ви оригиналите на Учредителния протокол, които понастоящем се съхраняват в Института по история на българската емиграция в Северна Америка – „Илия Тодоров Гаджев“, любозено предоставени за публикуване на уебстраницата на Македонския научен институт от г-н Тодор Гаджев, директор на Института. 




0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024