110 години от освобождението на Пиринска Македония

07/10/2022


На 5 октомври 2022 г. Македонският научен институт съвместно с община Благоевград, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Регионалния исторически музей – Благоевград и Държавния архив в Благоевград организира Научна кръгла маса „110 години свобода“, посветена на годишнината от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество. 
Форумът беше специално приветстван от кмета на Благоевград г-н Илко Стоянов, от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и от проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт. Ректорът на „ЮЗУ Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков изпрати поздравително писмо. Водещи на кръглата маса бяха доц. д-р Валентин Китанов, ръководител на филиала на МНИ в града, и доц. д-р Димитър Тюлеков. 

Участниците от различни научни инстутиции представиха нови исторически извори и тълкувания на националната и външната политика на България от началото на ХХ век, влиянието на стопанските фактори за хода и последиците от войните, ролята на геополитическите интереси на великите и на балканските сили, проблемите на експертизата на военни отличия и грижата за паметните места от войните за национално освобождение и обединение. 

Темите предизвикаха и оживена научна дискусия. 

В рамките на кръглата маса беше представен и документалният филм "Обречени на истината", създаден от Общински съвет по наркотични вещества към община Благоевград. Филмът представя делото на двама ирландски журналисти, проявили се в отстояването на справедливостта: кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите през 1888 – 1920 г. Джеймс Баучер - посветил живота си на истината: правото на българите да бъдат обединени и свободни, и на журналистката Вероника Герин (1956 – 1996) – също посветила живота си на истината: правото на хората да живеят свободни от робството на наркотиците. И двамата остават след себе си ярка диря, почит и признание за смелостта си да се борят с неправдата. 


Фолклорната група „Бански старчета" поздрави всички участници и гости с акапелно изпълнение на автентична банска народна песен. 

Бе направена и премиера на нова песен в изпълнение на Елена Прангова и на ръководителя на фолклорната група Атанас Янчовичин по стихотворение на Кочо Молеров, която пресъздава отношението на Великите сили към националноосвободителното движение на българите от Македония. 

Научният форум се проведе в представителната общинска зала „22 септември“, която бе препълнена от благоевградската общественост.

Доц. д-р Наум Кайчев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024