В Благоевград откриха паметник на братята Димитър и Константин Миладинови

03/11/2022


В Деня на народните будители, 1 ноември, в Благоевград бе официално открит паметникът на българските възрожденски дейци от Струга - братята Димитър и Константин Миладинови. Поставянето на скулптурата в центъра на главния град на днешна Югозападна България е по идея на Инициативен комитет, в който влизат Сдружение на българските родове от Македония, Македонски научен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния архив – Благоевград, НЧ "Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална колегия Благоевград, Национална асоциация "Сигурност“ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и
сержантите от запаса и резерва – клон Благоевград, Сдружение "Ние жените“, Сдружение "Гражданско общество за България“ в Благоевград. 

Техният принос бе подчертан и от кмета на града, Илко Стоянов, който изтъкна, че „с откриването на паметника на Братя Миладинови днес отдаваме почит на всички народни будители. Тук е мястото да изкажа своята огромна благодарност към представителите на Инициативния комитет, по чиято идея монументът вече е поставен на открито. Истината е, че без усилията от тяхна страна институциите нямаше да се справят или поне не токова бързо. Съвместното сътрудничество дава своя резултат, а това е още едно доказателство, че когато работим в една посока и целта ни е да постигаме позитивни неща, те наистина се случват.” 

Монументът, чийто автор е известният скулптор от близкото минало Владимир Гиновски (1927 – 2014), е разположен пред сградата на Регионалната библиотека "Димитър Талев“, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала "Яворов“. 

Приносът на братята Димитър и Константин Миладинови за развитието на родната възрожденска култура и затвърждаването на българското национално самосъзнание сред нашите сънародници в Македония, е отдавна известно и признато, както от нашата хуманитаристика, така и от световната научна общественост.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024