100 години от Неврокопските събития

02/11/2022


Четата на Алеко Василев, 1922 г. 
Източник: Уикипедия

100 години от Неврокопските събития 1922 г. – антиправителствена наказателна акция на ВМРО за премахване на федералистка група, която намира убежище в пограничния гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев). 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 10

Пряко следствие е от непримиримите външнополитически стремежи на земеделското правителство и борбата на ВМРО срещу окупаторските режими във Вардарска и Беломорска Македония. Поради разгрома на гръцките войски в Мала Азия (септ. 1922 г.) правителството на Ал. Стамболийски активизира политиката си за мирен териториален излаз към Егея. Тъй като четите на ВМРО могат да провокират опасен конфликт с Кр. СХС и Гърция решението е да се възстанови държавния суверенитет в Петрички окръг. 

Разумните предложения на гражданската и военна власт за преодоляване на зреещия въоръжен конфликт не са отчетени. Под влияние на Димитър Кемалов и Петър Ангелов, земеделски водачи в Неврокоп и Свети Врач (дн. гр. Сандански) майор Никифоров, началник на VІІ пограничен участък предприема крайни действия спрямо автономистите от ВМРО. На 16 октомври 1922 г. около 400 четници и милиция, водени от Ал. Василев и Г. Атанасов, превземат напуснатия от войската град. Групата на Т. Паница заедно със сдружени земеделци от града оказват упорита съпротива. 

Опожарени са земеделския клуб, 25 дюкяна, 3 къщи и прогимназиалната сграда. Публично са екзекутирани 12 души. Членовете на ВМРО се оттеглят след постигнатото споразумение с отряда на майор Никифоров да не се допуска връщането на корумпираната земеделска администрация и прогонените федератисти (18.Х.1922 г.). Неврокопските събития са удар върху авторитета на правителството и окончателно налагат извънредния режим на ВМРО в Пиринския край.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024