БКИЦ в Скопие почете знакови личности от българската история

30/01/2023


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 1

Годишнините на няколко личности от българската история бяха отбелязани от Посолството на Република България и от Културно-информационния център на България в Република Северна Македония. 

На 13 януари се навършиха 160 години от рождението на Алеко Константинов и 145 години от рождението на Пейо Яворов. Ден по-късно, на 14 януари преди 160 години е роден Любомир Милетич, а преди 95 години умира Мара Бунева. „Отдаваме заслужена почит на една жена и трима мъже, много различни един от друг, но и обединени от един общ идеал – България“, каза директорът на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева. 

„Всеки от тях е отдал творчеството си, кариерата си, а дори и живота си, за да можем днес да споделяме техните мисли, идеи и да следваме стъпките им. Всички те са знакови фигури, вдъхновяващи и респектиращи“, допълни тя. „Отбелязваме годишнините на личности, които са част от общата ни история, тази на България и Република Северна Македония. Личности, свързани с борбите на българите във Вардарска, Егейска Македония и Одринско. 

Мара Бунева е родена в Тетово и загива в Скопие, Любомир Милетич е роден в Щип, а прадядо му е войвода в Одринско, Алеко Константинов и Яворов са свързани с историята на борбите в Македония. Това са ключови и знакови фигури за нашата култура, всеки от тях е дал и с револвер, но и с писалка, една духовна енергия, която трябва да пренесем през вековете“, посочи посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024