145 години от рождението на Методи Шаторов

01/02/2023

145 години от рождението на Методи Шаторов
/Шарло/ (10 януари 1898, Прилеп – 4 септември 1944) 

Роден е в занаятчийско семейство. Начално образование получава в родния си град, прогимназиално – в Битоля и Скопие, а гимназия завършва в Призрен. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 1

В края на 1918 г. се преселва в гр. София. Работи като чиновник и е избран в ръководството на Съюза на банковите и търговски служители. През 1920 г. става член на БКП и е един от активистите на Емигрантския комунистически съюз. През 1923 г. е натоварен да организира комунистическия метеж в гр. Горна Джумая (Благоевград). След неговото потушаване е избран за член на ГК на БКП в София и е привлечен на работа във Военната организация до нейното разпускане (1925).

 След събитията от април 1925 г. е принуден да емигрира в СССР. Той е един от основателите и дейните членове на ВМРО (обединена). Като професионален революционер заема различни постове в ръководството на БКП и многократно е изпращан на нелегални мисии в България, а по линията на Комунистическия интернационал (КИ) – и в редица западноевропейски страни. 

 Под влияние на непоследователната политика на КИ и БКП приема и активно провежда тезите по националния въпрос и по-специално за формиране на македонска нация. През 1936 г. е осъден в процеса срещу ВМРО (об). Поради неуспеха на ЮКП да изгради партийна организация във Вардарска Македония през 1939 г. е изпратен със задача да възстанови и оглави Областния партиен комитет. 

След Априлската война от 1941 г. той прекъсва организационните връзки на Областния комитет (ОК) с ЮКП и го подчинява организационно на БКП. Опитите на Титовото ръководство чрез Л. Кулишев и М. Нацева чрез пряка интервенция пред ОК и ръководството на БКП да го отстранят се провалят и той повдига въпроса пред КИ. 

Тъй като ЮКП организира масово съпротивително движение, в края на август 1941 г. КИ нарежда „по практически и целесъобразни причини“ ОК отново да се върне под ръководството на ЮКП при запазване активното сътрудничество с БКП. 

 За своята позиция Шаторов е обвинен във великобългарски национализъм, предателство, свален е от поста му и е изключен от ЮКП. БКП не приема позицията на ЮКП и го привлича за член на ЦК, натоварва го да оглави Софийския ОК, а от 1943 г. да ръководи ІІІ Пазарджишка ВОЗ. На 4 септември 1944 г. е убит при сражението под връх Милеви скали, Пазарджишко.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024