Българите в Косово не се отказват - нова подписка за официалното им признаване

28/02/2023


Нова подписка за официално признаване на българите като национално малцинство в Косово бе депозирана тези дни в Прищина. Това стана ясно по време на визитата на вицепрезидента Илияна Йотова в столицата на балканската държава и проведените срещи там с организации на нашите сънародници. За разлика от пролетта на 2018 г., когато бяха събрани 459 подписа,  този път само в рамките на един календарен месец 466 наши сънародници в страната са се включили в петицията, която вече се намира в деловодството на парламента в Прищина. 

"Имаме всички уверения, изтъкна вицепрезидентът Йотова, че този път подписката няма внезапно да изчезне", както се случи с документа от 2018 г. Тя подчерта, че лично президентът на Косово - Вьоса Османи, е поела ангажимент искането да бъде разгледано в най-кратък срок от депутатите.

„Виждам в нейно лице гарант, че подписите този път няма да бъдат загубени и ще минат през парламента, след като ме увери, че е говорила с комисията по етнически въпроси към парламента на Косово и с премиера”, посочи по-късно пред българските журналисти Йотова. 

Османи е потвърдила предложението, което е направила и по време на посещението си в София, че докато текат процедурите по придобиване на статут на общност, българите в Косово ще имат свой представител в Консултативния съвет за национални малцинства, който ще бъде неформален член на този съвет и ще може да взима участие в неговата работа.

„Това е знак за добро желание и воля, защото при една мултинационална държава, каквато е Косово, тези въпроси са деликатни, но българската амбиция е много голяма, затова работят и българските евродепутати, в тази посока е дейността и на президентската институция. Има добър тон на разговорите и смятам, че въпреки съпротивата на други етнически малцинства ние ще имаме добър резултат за хората с българско етническо самосъзнание в Косово. Бяхме в с. Горни Кръстец, а само на 4 км оттам, от другата страна на границата, в Албания също има българско село, българите там вече имат този статут и друго самочувствие”, посочи Йотова, цитирана от БТА. 

Припомняме ви, че на 18 февруари т.г. Илияна Йотова посети няколко района в Косово, за които от столетия се знае, че са заселени с българоезично население, което в преобрадаващата си част все още пази и почита своя български етнически произход и идентичност. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 2
Снимка: БТА
Автор: Н. Иванов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024