Настояват за отнемане на българското гражданство при език на омразата

01/03/2023


Стотици българи от двете страни на Деве баир се включиха в Петиция за отнемане на българското гражданство на лица в Република Северна Македония, за които има доказателства, че подклаждат езика на омразата спрямо българите в бившата югорепублика. Един от инициаторите на инициативата е и македонският българин от град Велес, Димче Диамандиев. С него разговаря екип на електронното издание „Факти.бг“.

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 2

 – Г-н Диамандиев, защо искате отнемане на българско гражданство за хора, които в Северна Македония използват езика на омразата срещу България… 

 – Виждате какво се случва в последно време между Република Северна Македония и Република България. Това голямо напрежение, което се създава. Говоря, че едни от хората, които го създават от страна на Северна Македония, са хора с българско гражданство. 

Те насаждат омраза. Хора, които имат българско гражданство, сеят омраза срещу България и българския народ. Това е истината. Това трябва да спре веднъж завинаги. Тази омраза, която се сее срещу България, след това рефлектира и срещу Северна Македония. В Северна Македония има хора, които вече имат български документи, признали са, че са българи по произход, използват абсолютно всички блага от държавата България, но сеят омраза. 

Част от тях живеят в Европа благодарение на българския паспорт. Също така има много хора, които работят на държавни позиции в Северна Македония. И те сеят омраза срещу България и срещу българския народ. Трябва да кажем веднъж завинаги стоп на тази омраза. 

– Как това може да се случи. Как ще се докаже кой, кога е използвал езика на омразата? 

– Просто е. Това най-добре го знаят хората в българските дружества в Република Северна Македония, които са по места. Защото тези хора са обиждани, върху тях се упражнява насилие. Вижте, по места хората знаят всичко – кои хора им се подиграват, кои ги обиждат, кои им създават проблеми. – От колко време е стартирала петицията? Вие сте сред инициаторите. – Няколко дни, може би седмица. Тя е публикувана на страницата „Българи в Македония“. Петицията е насочена към абсолютно всички институции в Република България, които да се запознаят и да се махне тази омраза от страна на Република Северна Македония към българския народ и българската държава. И този процес трябва да започне от хората, които сеят тази омраза, и имат българско гражданство. 

– Какъв ефект очаквате от тази петиция и не се ли опасявате от нещо? 

– Очаквам ефектът от петицията да е такъв, че да спадне това напрежение и българите в Северна Македония, които имат българско гражданство, да се осъзнаят. Да спрат да обиждат България и българския народ. Дори смятам, че на тях, като български граждани, може да им се повдигнат обвинения за това, което правят, за този език на омразата, който сеят срещу българския народ. 

– Едно от изискванията, за да започне Република Северна Македония преговори за присъединяване към Европейския съюз, е да бъдат вписани българите в конституцията на страната. Вярвате ли, че това ще се случи? 

– Това е едно от условията, които трябва да се случат, за да може Република Северна Македония да започне тези преговори. Мисля, че срокът е октомври. Не знам дали ще стане, или няма да стане. Но това малко измества тежестта на целия проблем. Ако се впишат българите в Конституцията на Република Северна Македония, това ще е една крачка напред. 

Но дори и да се запишат българите, никой няма да им гарантира, че човешките им права ще се спазват, че езикът на омразата ще спре. С нищо не се гарантира, че при вписването на българите в конституцията нещо ще се промени. Но, да, ще е крачка напред. 

Самата държава България през европейските институции трябва да накара Северна Македония да промени езика на омразата. Вижте, големият проблем между Република Северна Македония и Република България е фалшифицирането на историята. Ако се вземат базисни решения и се изчистят различните спорове, това ще помогне много.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024