Членове на УС на Македонския научен институт в Скопие

05/03/2023

   

По повод 145-ата годишнина от възстановяването на българската държавност, председателят на Македонския научен институт – проф. д-р Георги Николов, и членовете на Управителния съвет – проф. д.ф.н. Анна Чолева-Димитрова, доц. д-р Александър Гребенаров и Костадин Филипов, бяха на посещение в Скопие по покана на посолството на Р България. 





На 2 март 2023 г., по време на визитата си в столицата на Р С Македония, те посетиха църквата „Свети Спас“, където се намират тленните останки на видния български революционер Гоце Делчев. Представителите на Института положиха цветя, прекланяйки се пред паметта на идеолога на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно – Вътрешна македоно-одринска революционна организация.    
                                              

Вечерта на същия ден, в навечерието на Националния празник – 3 март, членовете на УС на МНИ присъстваха на организирания от българското посолство прием в хотел „Александър Палас”. 

В залата имаше представители на правителството на Р С Македония, на дипломатическия корпус, местни политически и културни дейци, кметове, журналисти, общественици, членове на български сдружения и др. лица, дошли да поздравят домакините с празника. 

След словото на българския посланик Ангел Ангелов, който поздрави гостите и припомни важни събития от двустранните взаимоотношения през последните години, последва изпълнение на квартет „Дестини”. 

                                             

Представителите на МНИ се срещнаха с множество приятели на Р България, с които коментираха отношенията между двете държави. На следния ден – 3 март, членовете на Института посетиха Българското посолство и Културно-информационния център на Р. България и подариха най-новите си издания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024