Председателят на Македонския научен институт посети президентството

20/05/2023


По покана на Президентството на 19 май 2023 г. председателят на Управителния съвет на МНИ проф. д-р Георги Н. Николов присъства на тържествената церемония за връчване на документи за българско гражданство на българите от Република Северна Македония – Любчо Георгиевски и Благой Шаторов. 

След като връчи документите на двамата, президентът на Републиката г-н Румен Радев, изтъкна,че „това са двама наши сънародници, чиято родолюбива дейност и смелост напомниха на цяла България, че железният светилник на българското родолюбие никога не е угасвал в съседна република Северна Македония, че хилядолетната българска култура и историческото ни наследство в Македония са незаличими и ще продължават да бъдат навеки в сърцата на българите“. 

Той подчерта, че с получаването на български документи Любчо Георгиевски и Благой Шаторов стават граждани и на Европейския съюз. 

В церемонията взеха участие още вицепрезидентът на републиката г-жа Илияна Йотова, министър на външните работи г-н Иван Кондов, зам.- министри, журналисти и гости. След церемонията се състоя непринудена среща, като председателят на МНИ имаше възможност да проведе кратък разговор с президента на Републиката и негови съветници.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024